fbpx
/
Hva er passordangrep?
/
Hva er passordangrep?

HVA ER PASSORDANGREP?

Passord-angrep er når noen prøver å gjette seg til et passord og er et ettertraktet mål for hackere som ønsker tilgang til datasystemer. Dersom hackerne angriper passordet og klarer å knekke koden for både passord og brukernavn, vil de få full tilgang til alle personopplysninger som finnes på datamaskinen.

Den enkleste formen for passordangrep er systematisk å prøve å gjette seg fram til rett passord ved å følge bokstav for bokstav i alfabetet og med ulike kombinasjoner. De mest brukte passordene som eksempelvis «12345» eller knappekombinasjoner som kommer fra sammenhengende bokstaver fra tastaturet som «asdfgh» og lignende blir testet ut først. Også vanlige navn, kjendisnavn, bursdager, kjæledyrnavn, jobbtittel, hobbyer og lignende er noe de sjekker ut ved passordangrep.

Den mer avanserte formen er å benytte dataprogrammer som gjør dette raskt og effektivt, og metodene blir bedre og bedre. Det er derfor viktig at du har et passord som ikke er lett å gjette seg til, helst en kombinasjon med minimum 10 små og store bokstaver, tall og spesialtegn. Aktiver totrinnsbekreftelse der det er mulig. I tillegg bør du sørge for å ha forskjellige passord på de ulike tjenestene.

Verji e-bok

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.