fbpx
/
IT-sikkerhet
/
Bruker du Google Chrome? Ta i bruk sikkerhetssjekken!

BRUKER DU GOOGLE CHROME? TA I BRUK SIKKERHETSSJEKKEN!

Skrevet av:

Tidligere i år kom Google Chrome med en sikkerhetssjekk, som vi anbefaler deg å bruke. Med den kan du sjekke om Chrome er oppdatert, om du har noen lagrede passord som er svake, om du har aktivert trygg surfing og om tilleggene dine er trygge.

Vi tar her for oss de forskjellige punktene som sjekkes. For å komme til sikkerhetssjekken klikker du de tre prikkene øverst til høyre i Chrome, som fører deg til menyen. Derfra velger du «Personvern og sikkerhet». Da vil du se «Sikkerhetssjekk» øverst og en blå knapp med teksten «Sjekk nå».

Sikkerhetssjekk i Chrome-1

Når du klikker på knappen, får du opp de fire punktene som sjekkes.

Har du oppdatert Chrome?

Det er viktig at du sørger for at nettleseren din alltid er oppdatert. Google Chrome og Edge er de mest brukte nettleserne for PC, og de har automatisk oppdatering. Det betyr at det enkleste du kan gjøre for å holde dem oppdatert, er å sørge for å skru av PC-en ved endt arbeidsdag og på igjen neste dag. Da starter du alltid dagen med en oppdatert nettleser.

Hvorfor må du oppdatere? Svaret er at programvareleverandører hele tiden finner sikkerhetshull i programmene de utvikler, også nettlesere. Dette betyr at det stadig kommer oppdateringer for å rette feil, som tetter disse hullene. Angripere er veldig raske med å finne slike sikkerhetshull, det er derfor viktig å holde alle programmer og apper oppdatert. I og med at nettlesere kanskje er den programvaren vi bruker mest og den krever at vi jobber påkoblet internett, er det ekstra viktig å ha oppdatert nettleser.

Øverst i sikkerhetssjekken vil du får en bekreftelse på om nettleseren din er oppdatert eller ikke.

Har du lagret svake passord?

Om du har passordene dine lagret i Chrome, vil sikkerhetssjekken gå gjennom dem og gi deg tilbakemelding på om du har noen svake passord.

Vi anbefaler at du har passord med minimum 10 tegn, i en kombinasjon av små og store bokstaver, tall og spesialtegn, og forskjellige passord for de ulike kontoene dine. I eksempelet ovenfor ser du at det er to svake passord og ved å klikke inn på pila får vi mer informasjon om disse og kan endre dem.

Surfer du trygt?

Det tredje som sjekkes er om du surfer trygt. Klikk på pila her for å se detaljene. Standardbeskyttelse er slått på automatisk her. I oversikten vil du se hvilken beskyttelse dette innebærer.

Sikkerhetssjekk i Chrome-3

Denne sjekken innebærer at du får meldinger om det oppstår ting som Chrome har informasjon om kan være risikofylt. Det er mulig å velge økt beskyttelse, men dette er ikke noe vi anbefaler, da det krever at nettlesingsdata sendes til Google. Det kan innebære brudd på personopplysningsloven, da sensitive opplysninger kan bli sendt til Google.

Det er bare i en begrenset grad Chrome kan sørge for at du surfer sikkert. Vi anbefaler derfor at du i tillegg installerer et godt antivirusprogram, med gode funksjoner for å overvåke sikkerheten knyttet til surfingen din på internett.

Vi erfarer ofte at systemene vi bruker varsler om nettsteder som utrygge. Alt kan se tilsynelatende greit ut, men så får vi opp varsel fra antivirusprogrammet vårt, om at nettsiden vi er på utgjør en sikkerhetsrisiko.

Har du noen skadelige utvidelser?

Utvidelser i Chrome er funksjoner som ikke er integrert i Chrome, men som du kan velge å installere for å få tilleggsfunksjoner. Oversikten over Chrome-tillegg finner du her. 

Sikkerhetssjekken sørger for å undersøke om nettleserutvidelsene du har installert er trygge.

Vil du vite mer om hvilke trusler din virksomhet står overfor og hvordan du kan beskytte deg? Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

RELATERTE ARTIKLER