/
IT-sikkerhet
/
Direktørsvindel – en stadig større trussel

DIREKTØRSVINDEL - EN STADIG STØRRE TRUSSEL

Skrevet av:
En oppgitt bedriftsleder som opplever direktørsvindel

13. mai 2021 kom Politiet, DNB og Telenor ut med en felles pressemelding for å advare om at direktørsvindel er en stadig større trussel mot norsk næringsliv. I 2020 ble DNBs kunder bedratt for minst 138 millioner.

I pressemeldingen henvises det til FBI som sier at direktørsvindel er den mest lukrative bedrageriformen i verden, og politiet opplyser at 13 % av norske virksomheter ble utsatt for dette i 2019, men mørketallene er store.

– Både direktør- og fakturabedragerier utgjør en betydelig trussel mot norsk næringsliv. De siste årene har bakmennene blitt enda mer profesjonalisert, og de benytter mer sofistikerte metoder, som datainnbrudd i forkant av svindelen. Dette kan ramme alle, uavhengig om man er en stor eller liten bedrift. Foreninger og idrettslag er også utsatt, sier Christina Thomassen Rooth, politiinspektør og næringslivskontakt i politiet.

Direktørsvindel, også kalt daglig leder-svindel, gjøres ofte ved at svindlerne overvåker e-post over tid. Så slår svindlerne til på rett tidspunkt med rett sjargong, og sender e-poster med falske betalingsinstruksjoner, som er vanskelig å oppdage.

I pressemeldingen fra Politiet, DNB og Telenor nevnes flere råd man kan følge. Det ene er å benytte en kryptert meldingstjeneste.

Vil du vite mer om vår krypterte kommunikasjonsløsning Verji, som kan beskytte deg mot direktørsvindel? Les om løsningen her.

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

RELATERTE ARTIKLER