fbpx
/
IT-sikkerhet
/
Innslag om løsepengevirus på Lindmo, NRK

INNSLAG OM LØSEPENGEVIRUS PÅ LINDMO, NRK

Skrevet av:

Lørdag 25. september 2021 var Sofie Nystrøm fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Bror Helgestad ordfører i Østre Toten kommune, gjester i Lindmo for å snakke om datakriminalitet og belyse løsepengeangrepet som Østre Toten kommune ble utsatt for.

I innslaget sier Sofie Nystrøm at det er en usynlig cyberkrig som foregår, og Nasjonal sikkerhetsmyndighet jobber hver dag for å beskytte våre digitale verdier. De har blant annet team som kan hjelpe større norske virksomheter med å sjekke hvor god sikkerhet de har.

Bror Helgestad forteller om ansatte som måtte gå tilbake til penn og papir, etter datangrepet som skjedde i Østre Toten kommune i januar 2021. «Da våknet vi opp til helt svarte skjermer. Ingenting fungerte. I krisemøtet måtte vi bruke 4G på telefonene for å komme på nett. Vi måtte bruke telefon og sosiale medier for å få tak i folk.»

Videre forteller han at det sto e-postadresser på skjermen som de kunne kontakte om de ville ha dataene tilbake, og teksten «Protect your system, amigo».

Som eksempel nevner han at en av konsekvensene på sykehjemmet var at alle alarmsystemer var nede, noe som betydde at de måtte ha bjelle på rommet til folk, alarmknappen virket ikke lenger. De måtte ta i bruk faks for å sende resepter.

Nystrøm forteller at det er godt organiserte bander som utfører dataangrepene. De går på jobb i skjorte og har arbeidstid. «De er ikke hettegensere på gutterommet lenger, de er profesjonelle.»

Se innslaget

Vi anbefaler å se innslaget på NRK for å få inntrykk av hvordan hackerne angriper, hvilke konsekvenser det har og hvordan norske myndigheter jobber for å forhindre dette.

Innslaget er nummer tre i Lindmo-sendingen som du kan gå til her.

Vil du vite mer om hvilke trusler din virksomhet står overfor og hvordan du kan beskytte deg? Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

Last ned e-boka «Vil du redusere risikoen for dataangrep?»

Denne e-boka beskriver de digitale sikkerhetstruslene din virksomhet står overfor, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

RELATERTE ARTIKLER